ZWANGER EN VOETEN

Zonder dat je er erg in hebt, zeul je tijdens je zwangerschap heel wat extra kilo's mee. Een middagje winkelen is al erg zwaar voor je voeten. De oplossing zit hem in om je voeten juist nu die aandacht te geven die ze verdienen.

WAAROM EXTRA AANDACHT VOOR JE VOETEN ALS JE ZWANGER BENT?

Jouw zwangerschap heeft invloed op de bloedcirculatie. Er wordt meer vocht door je lichaam gepompt! Zware en vermoeide benen kunnen het gevolg zijn. Zeker in combinatie met het toenemende gewicht, wat nu eenmaal hoort bij zwanger zijn, de veranderde hormoonhuishouding en verslapte banden en spieren, krijgen je voeten het best zwaar te verduren. Zorg voor een goede voetverzorging als je zwanger bent.

Voetmassage

Denk eens aan een voetmassage tijdens je zwangerschap. Het bevordert de doorbloeding en daarmee de vochtafvoer! Ook tegen vermoeidheid helpt een zachte massage, waarbij je met twee handen vanaf je enkels naar boven toe strijkt. Daarvoor kun je natuurlijk je partner vragen maar je kunt natuurlijk ook je voeten laten vertroetelen met een voet & onderbeen massage tijdens je zwangerschap. Het is een echte aanrader, gewoon omdat jij dat verdient!

Voetverzorging

Door de verlegging van het zwaartepunt worden de voetbogen anders belast en dat kan overtollig eelt en likdoorns veroorzaken. Geef je voeten aandacht door ze goed te laten verzorgen met een verzorgende voetbehandeling, want aan het einde van de zwangerschap kun je er door die dikke buik soms nauwelijks bij. 

Houd je veel vocht vast en krijg je last van dikke voeten en enkels?

Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Dit kan gemiddeld wel 2 tot 3 liter zijn. Vooral in de laatste maand van de zwangerschap merk je dit aan gezwollen handen, voeten en gezicht. Het vasthouden van vocht kan in principe geen kwaad, zolang je bloeddruk normaal blijft.

Wat kun je doen tegen vocht vasthouden tijdens je zwangerschap?

Bepaalde groente en fruit zouden vochtafdrijvend zijn. Hierin worden o.a. ananas, citroen, bleekselderij en asperges genoemd. Wetenschappelijk is dit nog niet bewezen, maar dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat het niet werkt. Nu zijn groente en fruit natuurlijk sowieso goed om te eten, dus prima om uit te proberen… Je kunt het vocht proberen af te drijven door brandnetelthee te drinken.


Probeer zout eten te vermijden (vooral in kant-en klaarmaaltijden en sauzen zit veel zout). Drink daarnaast goed, daarmee stimuleer je je nieren om goed te blijven werken en dus ook vocht af te voeren.
Zit verder zoveel mogelijk met je benen omhoog. En verhoog het voeteneinde van je bed iets bijvoorbeeld door een kussen of opgerolde grote handdoek onder het matras te leggen. 

Je voeten en benen verwennen met een lekkere (voet)crème helpt ook. Masseer je benen van onder naar boven. Gebruik een crème die tegelijkertijd verfrissend en verkoelend werkt, waarmee ook meteen de vermoeidheid en het zware gevoel uit je benen verdwijnen.


Neem wisselbaden om de bloedsomloop te stimuleren. Door warm en koud met elkaar af te wisselen, stimuleer je de bloedsomloop. Het kan al helpen door niet te warm te douchen, en/of door je benen na het douchen met koud water af te spoelen (dat is een offer, ik weet het…). Geef je benen af en toe een lekker koel waterbadje.

Probeer hitte/te veel warmte te voorkomen. Ga niet in de volle zon zitten, bijvoorbeeld, maar zoek de schaduw op.
Klinkt wat raar, maar drink juist veel vocht zoals water of thee. Klinkt misschien heel tegenstrijdig, maar het achterliggende idee is dat je dan meer plast en zo meer vocht afscheidt.

Draag geen strakke schoenen.

Blijf in beweging. Je hoeft niet gelijk hele kilometers te gaan wandelen, maar af en toe een rondje door het kantoor of om je huis heen helpt zwelling tegen te gaan. Bewegen is namelijk goed voor je doorbloeding en stimuleert tegelijk je beenspieren wat de afvoer van vocht bevorderd.

Op je linkerzij slapen is ook een aanrader. Zo is de bloedtoevoer naar je baby beter, maar ook jouw vocht wordt zo beter afgevoerd.


Nieuwe schoenen

Als je zwanger bent is het verstandig platte schoenen met een stevige kleine hak te dragen.Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je gewrichten namelijk langzaam maar zeker soepeler: dit vooral om je bekken 'week' te maken voor de bevalling straks. Hierdoor zijn echter al je gewrichten kwetsbaarder en loop je de kans je enkels sneller te verzwikken. Iets om rekening mee te houden bij het sporten.

Wist je trouwens dat je voeten tijdens de zwangerschap ook kunnen groeien? Waarschijnlijk komt dat doordat de gewrichtsbanden verweken, zodat je voeten iets verder ‘uitzakken’. Vaak is zo’n grotere schoenmaat blijvend. Een goede reden om jezelf te verwennen met nieuwe schoenen!