Dat geeft jeuk tussen je tenen


Heb je last van jeuk tussen je tenen? Zitten er gebarsten plekjes en kloofjes? Alle kans dat het gaat om voetschimmel. Niet gevaarlijk maar wel lastig. Voetschimmel is over het algemeen goed te behandelen en ook te voorkomen. 

  Wat is de oorzaak van voetschimmel
Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam is verwarrend en niet juist. Een schimmelinfectie is geen eczeem. Voetschimmel is besmettelijk. Schimmels tasten de hoornlaag aan waardoor de huid gaat loslaten. Dat zie je aan schilferende plekjes en kloven tussen je tenen. Er komen blaasjes waar helder vocht uitkomt. Het jeukt en ruikt vaak onaangenaam. Je kunt ook schilfers hebben aan de onderkant of zijkant van je voet. De plekken hebben vaak een andere kleur dan je huidskleur: lichter, donkerder of rood.Soms zie je blaasjes en puistjes erbij. Ook kan de huid daar dikker worden (eelt) en er kunnen scheurtjes in komen.

Overal waar mensen op blote voeten lopen, zijn schimmels aanwezig en kun je besmet raken. Een gezonde huid heeft een natuurlijke bescherming tegen voetschimmel. Ook als die huid zacht wordt in een vochtige omgeving. Voetschimmel kan op zich geen kwaad. Het is wel een hardnekkige infectie die niet vanzelf over gaat. Onze voeten zijn voorzien van zweetklieren. Een beschadigde of weke huid is meer vatbaar voor schimmelsporen. Daarom zijn warme, vochtige schoenen een ideale broedplaats voor schimmels. Voetschimmel komt vaker voor bij mensen met diabetes of slagadervernauwing. Soms is een verminderde weerstand van de huid de oorzaak. Of een verstoorde zuurgraad van de huid wanneer je teveel zeep gebruikt bij het wassen die niet PH neutraal is. 

  Wat kun je doen tegen voetschimmel
Voetschimmel is goed te behandelen. Wacht niet af als je een schimmelinfectie hebt ontdekt. Ga zorgvuldig te werk met een anti-schimmelmiddel, hoe eerder hoe beter. Zo voorkom je dat de infectie zich uitbreidt naar andere delen van de voet. Als je niets meer ziet ga dan nog een week door met het anti-schimmelmiddel. Dit om ook de sporen van de schimmel te bestrijden. Geen verbetering na een week? Ga naar de huisarts voor advies. 

  Tips:

Voorkom voetschimmel door dagelijks je voeten te wassen met een PH neutrale zeep.


Droog je voeten goed af, ook tussen de tenen. Handdoek niet meer gebruiken en op 60 °C wassen.


Heb je voetschimmel was dan je voeten liefst zonder zeep.


Was je sokken, panty’s, kousen, beddengoed en je gebuikte handdoeken en washandjes minimaal op 60°C. Op een lagere temperatuur zal de schimmel niet dood gaan. 
Je sokken, panty’s of kousen dagelijks verschonen. Draag altijd schone, liefst katoenen of wollen sokken.   


Maak je gebruikte schoenen schoon met schoonmaakazijn aan de binnenkant. Dit bijvoorbeeld m.b.v. een stuk keukenrol of katoenen doek.

Was je handen goed nadat je in contact bent geweest met je voeten of nagels waar je de infectie hebt zitten.


Wissel vaak van schoenen. Pas na drie dagen zijn je schoenen pas echt droog.


Loop niet op blote voeten in zwembaden, sportzalen en doucheruimtes.   


Crème advies:
Zijn je voeten gevoeliger geworden voor een voetschimmel kan je preventief de Soothing Foot Cream van Dermatonics gebruiken. 
Deze voetcrème verzacht en verlicht snel jeuk die kan worden veroorzaakt door aandoeningen zoals voetschimmel, diabetes, dermatitis of andere droge huidaandoeningen. Het verwijdert ook tegelijkertijd elke droge of harde huid en kan ook gewoon als vochtinbrengende crème worden gebruikt.
De Natural Care Soothing Foot Cream is geformuleerd zonder parfum en bevat Finse colloïdale havermout en geeft merkbare resultaten in slechts 1 dag. Geschikt voor mensen met diabetes, en is vegetarisch vriendelijk.