Eelt kan barsten


Hielkloven ontstaan vaak door overmatige eeltvorming in combinatie met een droge huid. Door een constante (verhoogde) druk op de hielen tijdens het lopen, kan eelt barsten. Deze vaak verticale barstjes verkleuren soms wit en staan in sommige gevallen een beetje open. Dit kan zeer pijnlijk zijn, bloeden en zelfs gaan ontsteken. Bij het krijgen van hielkloven spelen een aantal zaken een grote rol: een staand beroep, overgewicht, het dragen van open schoenen en slippers, het negeren van een droge huid en overmatig eelt, een afwijkende voetstand, diabetes en ouderdom. 

Zelf kloven behandelen
Hielkloven kunnen soms pijnlijk zijn en ernstige vormen aannemen en ondanks goede behandeling door jezelf of een pedicure terugkomen. Minder ernstige vormen van hielkloven kun je met een goede voetverzorging vaak zelf oplossen. Allereerst is het belangrijk om alert te zijn op een droge huid en veel eeltvorming rondom de hielen. Je kunt dagelijks na het douchen overtollig eelt verwijderen met een voetvijl of een puimsteentje. Vijl het liefst in één richting om het openbarsten van kloven te voorkomen. Teveel vijlen kan ook openbarsten van kloven bevorderen. Smeer de hielen daarna goed in met een speciale klovencrème. Voor het dagelijks onderhoud kun je daarna een crème met ureum gebruiken. Dit gaat de vorming van eelt en kloven tegen. Ik adviseer je hiervoor de HFL Dermoleen Cream of de Dermatonics Dry Skin Cream. Deze verzorgende crèmes bieden een aangename en effectieve verzorging voor de droge huid. Tevens kan je beide crèmes als bodylotion gebruiken. Wel zo handig!
Heb je een droge, ruwe en rode gevoelige huid, dan kun je dit product perfect combineren met een tweede product van HFL Roselan Balm
  Het voetbad hoef je nu niet meer dagelijks te herhalen. Eventueel twee keer per week is dan voldoende. Doe dit nooit langer dan tien minuten en gebruik handwarm water. Zorg na het voetbad dat je je voeten goed afdroogt, om zo andere voetproblemen zoals schimmelinfecties te voorkomen. Goede hygiëne is van groot belang om te voorkomen dat kloven geïnfecteerd raken. Was voor en na het insmeren van de kloven je handen daarom goed. Om eelt te voorkomen is het dragen van goed schoeisel erg belangrijk. Eelt ontstaat door overmatige druk en wrijving. Zeker in de zomer, tijdens het dragen van sandalen en slippers, krijgen de voeten te weinig steun en bescherming. Dit vergroot de kans op eelt en droge hielen aanzienlijk. 

Crème advies bij kloven:

HFL Roselan Balm: 
De Roselan Balm van HFL is een intensief werkend product voor de cosmetische verzorging van de droge huid, kloofjes, eeltplekken, droge vlekken, en de gevoelige huid over het gehele lichaam. Deze zalf ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en verzorgd de diepere huidlagen met behulp van je eigen lichaamsvocht. Dit product is dus uitstekend te gebruiken bij gesprongen huid en maakt de ruwe huid weer zacht en glad. Als je dit enkele dagen volhoudt, voelen de hielen al snel weer zacht en soepel aan.

Dermatonics Heel Balm:
Een hielbalsem met Manuka-honing die helpt om ruwe, droge en gebarsten voeten te kalmeren. Dermatonics hielbalsem met 25% ureum bevat manukahoning uit Nieuw-Zeeland. De honing trekt vocht in je huid waardoor de balsem perfect is voor mensen met zeer droge voeten. De balsem trekt snel in en heeft een aangename geur die beide geslachten aanspreekt. Het geeft resultaten in slechts één dag en is geschikt voor vegetariërs en mensen met diabetes.

  Kloven laten behandelen door de pedicure

Om de kloven te genezen, moet de eeltrand in de lengterichting van de kloof worden verwijderd door middel van snijden en frezen. Zo voorkom je dat de kloof verder wordt opengetrokken. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden.   

Toch ontstoken
Als de kloven erg diep zijn en bloeden, is de kans groot dat ze geïnfecteerd of ontstoken raken. Je herkent een ontsteking aan een gezwollen, pijnlijke en rode huid in en rondom de kloven. Deze gaan eventueel gepaard met vochtige wondjes en pus. In dat geval is het raadzaam de huisarts te raadplegen.