Eelt is op zich niet schadelijk


Iedereen heeft in meer of mindere mate last van eeltvorming. Er is sprake van eelt wanneer de bovenlaag van de huid (de hoornlaag) verdikt is. Eeltvorming ontstaat door overmatige druk en wrijving. In feite kun je eelt beschouwen als een bescherming die het lichaam aanbrengt tegen de van buiten komende druk of wrijving. Echter, de mate van eeltvorming verschilt van persoon tot persoon. Bovendien kan extra eelt ontstaan als er een vertraagde afstoting van de hoornlaag plaatsvindt. Deze overmatige eeltvorming noem je pathologisch eelt (hyperkeratose). Dit kan pijnlijk en branderig aanvoelen. 

  Zelf eelt behandelen
De eeltlaag die zich vormt aan de randen van de hiel of tenen is gemakkelijk zelf te verwijderen door te vijlen met een eeltvijl of puimsteen. Bij voorkeur na een douche of bad. De eeltlaag is dan zacht en makkelijk te verwijderen. Doe dit niet als je bloedverdunners gebruikt, een dunne huid hebt, of aan diabetes of reuma lijdt. Zelf eelt weghalen is namelijk niet aan te raden voor mensen die niet goed bij hun voeten kunnen, of minder gevoel in hun voeten hebben door een ziekte. Pas in dat geval ook op met eeltverwijderaars (ringetjes met salicylzuur) of eeltverwijdercrème. Deze producten bevatten een bijtend bestanddeel dat ook op plekken zonder eelt de huid aantast. Verder iedere avond de voeten incrèmen met een crème rijk aan ureum werkt verzachtend en voorkomt kloven. Een voetencrème mag nooit tussen de tenen worden gesmeerd.  Door je voeten goed in te smeren met een vochtinbrengende crème, kun je een droge huid tegengaan. 

Crème advies:

HFL Dermoleen Cream:
 Deze verzorgende crème biedt een aangename en effectieve verzorging voor de droge huid. Tevens wordt de crème vaak als bodylotion gebruikt. De Dermoleen Cream behoudt een goede ph waarde, is vochtregulerend en draagt bij aan de bescherming en hydratatie van de droge huid. Door gebruik te maken van de lichaamseigen stof Ureum wordt er een optimale hydratatie behaalt. Deze stof is herkenbaar voor de huid. 
De Dermoleen Cream is uitstekend te gebruiken over het gehele lichaam, dus is niet alleen geschikt voor de voeten. Wel zo handig!

Heb je een droge, ruwe en rode gevoelige huid, dan kun je dit product perfect combineren met een tweede product van HFL; Roselan Balm. 
Roselan Balm is een intensief werkend product voor de cosmetische verzorging van de droge huid, kloofjes, eeltplekken, droge vlekken, en de gevoelige huid over het gehele lichaam. Deze zalf ondersteunt het herstellend vermogen van de huid en verzorgd de diepere huidlagen met behulp van je eigen lichaamsvocht. Dit product is dus uitstekend te gebruiken bij gesprongen huid en maakt de ruwe huid weer zacht en glad.

Dermatonics Hard Skin Removing Balm:
De Hard Skin Removing Balm is prachtig geparfumeerd met een aantrekkelijk aroma van zoete bloesem voor een ontspannende verwenervaring en een effectieve behandeling. Vochtinbrengende karitéboter en hydraterende Zweedse haverlipiden werken samen om de lelijke harde huid zachtjes te verwijderen voor zachte en mooie voeten. De Hard Skin Removing Balm is geschikt voor mensen met diabetes, vegetariërs en vegans.

  Eelt laten verwijderen door de pedicure
Sommige mensen hebben veel last van eeltvorming of eelt op plekken onder de voet die niet of lastig met een eeltvijl zijn te bereiken. In dat geval biedt de pedicure uitkomst. Het is aan te raden om overtollig eelt regelmatig weg te (laten) halen, anders kom je terecht in een vicieuze cirkel: meer eelt geeft alleen maar meer druk op dezelfde plek, wat weer extra eeltvorming tot gevolg heeft. Na verloop van tijd kan dan een likdoorn ontstaan.

  Eelt voorkomen
Om eelt te voorkomen is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen en regelmatig te wisselen van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat je tenen genoeg ruimte hebben. Ook buitengewone zweetvoeten kunnen een oorzaak zijn. 

  Afwijkende stand van de voeten
Soms is een afwijkende stand van de voeten de oorzaak van overmatige eeltvorming. Door de standsafwijking worden specifieke delen van de voet extra belast, waardoor er eelt ontstaat. De pedicure kan dit signaleren en wanneer nodig doorverwijzen naar een podotherapeut. 

  Tip
Eelt vormt ook een natuurlijke bescherming van de huid. Wees dus niet te fanatiek met vijlen en laat een dun laagje zitten.