Vragen over voetproblemen

Ik heb een blaar, en nu
Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infecties is het van belang dat een blaar de eerste 24 uur gesloten blijft. Een blaar geneest het snelst als hij heel blijft, maar het vocht eruit wordt gezogen.
Om infecties te voorkomen kun je het gebied rondom de blaar met Betadine jodium ontsmetten. Vervolgens maak je aan de zijkant een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht met een steriel gaasje uit de blaar. Zorg er voor dat al het vocht er uit gaat. Het losse stuk huid kun je beter niet verwijderen, omdat er dan makkelijker een infectie ontstaat. Plak de blaar strak af met een pleister (zonder gaas). Meestal kun je dan gewoon weer verder lopen.

Wat kan ik doen tegen blaren
Blaren worden veroorzaakt door huidwrijving. Door de volgende tips in acht te nemen voorkom je blaarvorming:
Besteed veel aandacht aan het kopen van goed passende schoenen. Laat altijd de maat nemen en altijd als je staat.
Koop schoenen bij voorkeur aan het einde van de dag. Dan zijn de voeten altijd wat gezwollen.
Draag altijd sokken of kousen zodat je voeten en schoenen van elkaar gescheiden zijn.
Houd je voeten droog. Zo nodig kun je een voetpoeder gebruiken.
En vergeet niet dat je met het gebruiken van wol wrijving en drukplekken kan voorkomen. 

Is een wrat besmettelijk
Een wrat is een virus dat verspreid kan worden door direct contact. Een wrat kan dus besmettelijk zijn.

Wat kan ik doen tegen wintertenen
Wintertenen (ook wel wintervoeten genaamd) ontstaan doordat de voeten te lang aan kou zijn blootgesteld. Dit probleem zal zich sneller voordoen wanneer er sprake is van een slechte doorbloeding van de haarvaatjes in de voethuid. Mensen met wintertenen hebben last van rode en gezwollen plekken die met name bij kou erg pijnlijk kunnen zijn.
Wanneer je last hebt van wintertenen kun je het beste:
Blootstelling aan kou vermijden (zeker wanneer je hiervoor gevoelig bent!).
Vooral ook geen hete kruiken of andere warmtebronnen gebruiken.
Afwisselend koude en warme voetbaden nemen.
Warme voetbedekking gebruiken (wollen of katoenen sokken!) in combinatie met wol.
Een crème gebruiken die de doorbloeding van de huid bevordert.
De HFL Fresh Gel bevordert de doorbloeding. 

Ik heb een zweer aan mijn voeten. Wat kan ik nu het beste doen
Er zijn meerdere redenen waardoor een wondje niet geneest en er een zweer kan ontstaan. Je kunt het best naar de huisarts gaan met dit probleem, het kan namelijk wijzen op andere gezondheidsproblemen. Die kan je ook medicatie geven om van de zweer af te komen

Mijn voeten jeuken en branden. Hoe kan dat
De meest voorkomende oorzaak van jeukende en brandende voeten is een schimmelinfectie. Dit is makkelijk te verhelpen door middel van medicatie. Ga hiervoor dus naar je huisarts. Laat je dit onbehandeld dan kan deze infectie leiden tot grote voetproblemen.

Ik heb slecht groeiende teennagels. Hoe kan dat
De kwaliteit van de nagels is gerelateerd aan de algemene gezondheid. De celdeling van de nagelmatrix is afhankelijk van de voedingsstoffen die via de bloedtoevoer worden aangebracht. Mensen die bijvoorbeeld roken, of die diabetes hebben, hebben schade aan de kleine bloedvaatjes die onder andere de teennagels van nutriënten voorzien. Dit proces van bloedvatverslechtering heet atherosclerose. Om die reden groeien de nagels van de voeten niet goed.