Voeten die een 'onaangename geur' verspreiden

Met zweetvoeten wordt meestal bedoeld voeten die een 'onaangename geur' verspreiden. De vieze stank ontstaat door geuren die door bacteriën en/of schimmels worden geproduceerd. Stinksokken en tenenkaas zijn de bijbehorende bekende termen. Bacteriën groeien het best op plekjes die vochtig en warm zijn en waar voldoende voedingsstoffen zijn in de vorm van huidschilfers. De voeten zijn dus voor bacteriën de ideale plek. Maar zweetvoeten kan ook betekenen: voeten die overmatig zweten. De term daarvoor is hyperhidrosis. Hyperhidrosis is een aandoening waarbij abnormaal zweet wordt geproduceerd. Dit kan vóórkomen in de oksel, op de handpalmen en op de voetzolen. Hyperhidrosis voeten zijn continu helemaal nat van het zweet en vaak ook koud. De huid wordt door de overmatige zweetproductie verweekt en rimpelig. Uiteraard zijn de vochtige omstandigheden bij hyperhidrosis ideaal om last te krijgen van stinkende voeten. Hyperhidrosis patiënten hebben daar ook vaak last van, maar hyperhidrosis is toch wat anders dan wat men normaal gesproken bedoeld met gewone zweetvoeten.

 Hoe ontstaan zweetvoeten
De voeten zijn, net als de handpalmen, ruim voorzien van zweetklieren. Daarnaast hebben de voeten een dikke hoornlaag dat is de bovenste huidlaag bestaande uit afschilferende afgestorven cellen. Deze afgestorven cellen, vooral in combinatie met een vochtige omgeving, vormen een ideale voedingsbron voor bacteriën en schimmels. Er worden veel verschillende bacteriën gevonden op de voet. Ook schimmels en gisten kunnen op de voet vóórkomen. Overgroei van schimmels wordt meestal gezien tussen de tenen. Hierdoor kan de huid gaan schilferen waardoor er losse velletjes te zien zijn tussen de tenen. Dit wordt ook wel zwemmerseczeem genoemd, maar is een voetschimmel. Doordat de westerse mens een groot deel van de dag de voeten heeft opgesloten in lucht- en waterdichte schoenen, ook nog met warme sokken eromheen, ontstaat een temperatuur tussen de 30 en 40 °C. Deze vochtige en warme omstandigheden zijn perfect voor de groei van bacteriën. Bacteriën produceren afvalstoffen en onaangename geuren. Zweet stinkt niet op het moment dat het uit het lichaam komt, maar gewone huidbacteriën, die normaal op de huid vóórkomen kunnen bestanddelen uit zweet omzetten in stinkende geurstoffen. De geur wordt dus veroorzaakt door de bacteriën. Door het aantal bacteriën op de huid te verminderen, kan men zweetvoeten bestrijden.

Wat is er aan zweetvoeten te doen


Voeten wassen
 Goed en vaak de voeten wassen is de beste remedie. Desnoods meerdere keren per dag. Dat kan gewoon met water en een PH neutrale zeep. Heb je een voetschimmel droog dan je voeten goed af en gebruik je handdoek maar één keer en was hem daarna op 60 °C.


Bacterie dodende producten
De bacteriën kunnen nog beter worden bestreden door een antibacteriële zeep te gebruiken. Dat kan door de voeten in een teiltje te wassen met daarin Betadine scrub of Hibiscrub. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Andere producten die aan het badje kunnen worden toegevoegd zijn natriumbicarbonaat (zuiveringszout) en azijn. Deze stoffen maken het water zuur en bepaalde bacteriën kunnen daar niet goed tegen. Natriumbicarbonaat: los 1 eetlepel zuiveringszout op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week tien tot maximaal vijftien minuten weken. Azijn: los 125 ml azijn op in 1 liter water. Laat je voeten hierin tweemaal per week tien tot maximaal vijftien minuten weken. Gebruik altijd handwarm water.


Voeten droog houden
Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Laat ze goed drogen aan de lucht. Draag sokken van katoen of wol in plaats van polyester. Draag goed ventilerende schoenen. Vermijd kunststof materialen zoals rubber en nylon. Slechte schoenen zijn gymschoenen zonder ventilatie in de stof. Goede schoenen zijn leren schoenen met ventilatie of speciale ventilerende schoenen (Nike air max of Geox schoenen bijvoorbeeld). Loop thuis zoveel mogelijk zonder schoenen. Laat de schoenen goed drogen.


 Talkpoeder
Gebruik talkpoeder om de voeten droog te houden. Een gewoon talkpoeder is goed. Er zijn ook talkpoeders met daarin middelen tegen schimmels en bacteriën.


Deodorant voor de voeten

Een voorbeeld is Samenwerkende Pedicures Voetdeo bij de pedicure verkrijgbaar. Dit is een voet deodorant die ook desinfecteert en beschermt tegen schimmel.


Antizweet producten voor de voeten

HFL Dermo Dry is te gebruiken bij zweetvoeten en gaat een vervelende geur tegen. De crème voelt niet vettig aan bij gebruik.Tevens sluit het product niet de gehele voet af! 
Makkelijk in gebruik en geen onnodige extra accessoires benodigd.

Via de dermatoloog zijn vloeistoffen en crèmes met aluminiumhydroxichloride of aluminiumchloride hexahydraat te verkrijgen die de zweetproductie tegengaan. Bij overmatig zwetende voeten (hyperhidrosis) kan dit nodig zijn.

Schone en droge sokken
Draag elke dag schone sokken. Verwissel ze desnoods meerdere keren per dag. Draag sokken van katoen of wol in plaats van polyester, die absorberen beter en houden de voeten droog. Een dikkere sok ventileert beter dan een dunne sok. Twee paar sokken over elkaar kan ook, eerst een katoenen en daaroverheen een wollen. Dit lijkt tegenstrijdig, maar het vocht wordt hierdoor beter afgevoerd.


Schoenen droog houden
Draag niet elke dag dezelfde schoenen, zodat ze kunnen drogen. Het duurt drie dagen voordat schoenen aan de lucht echt gedroogd zijn!


Inlegzolen
Om de binnenkant van schoenen te beschermen, kunnen inlegzolen worden gebruikt. Er zijn inlegzolen in allerlei soorten en materialen, zowel dikke als dunne en ook die de vochtigheid reguleren of geur neutraliseren door middel van actieve koolstof (geurvreters).


Verzorg de voeten
Bestrijdt voetschimmel (zwemmerseczeem) met een antischimmel crème of spray. Verzorg de voeten goed en verwijder oude huidcellen en eelt, eventueel door een pedicure.