Een massage tijdens je zwangerschap is niet alleen fijn, maar kan ook echt helpen bij bepaalde kwaaltjes. 
Maar kan het allemaal wel zonder gevaar voor de baby? Zijn er dingen waar je op moet letten? En waar kan het allemaal bij helpen?

Wat is een zwangerschapsmassage?

Eigenlijk wil dit niets anders zeggen dan een massage tijdens je zwangerschap en het duidt dus niet specifiek op een bepaalde massage.
Tijdens de zwangerschapsmassage die ik geef, wordt er extra aandacht besteed aan de punten die tijdens de zwangerschap worden belast. Als je specifieke wensen hebt, want elke zwangerschap is weer anders, dan pas ik graag de zwangerschapsmassage aan jouw situatie aan. De massage wordt op een zachte en rustige manier uit gevoerd om te veel stimulatie van de bloedsomloop en het hormoonsysteem te voorkomen. De zwangerschapsmassage vindt voor het grootste deel plaats in zijligging. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kussens om je zo goed mogelijk te ondersteunen zodat je van de massage kunt genieten. Als de ligging van het kindje het toelaat, kan de massage eindigen in rugligging, zodat er nog extra aandacht aan je nek en schouders kan worden besteed. Na de massage ben je lekker ontspannen en kun je er weer helemaal tegenaan.

Waarom een zwangerschapsmassage?

Je kunt een massage nemen, ook als je niet zwanger bent, puur ter ontspanning. Maar een massage tijdens je zwangerschap biedt niet alleen maar ontspanning, het kan ook helpen bij heel uitéénlopende zaken. Niet alleen lichamelijk, trouwens. Ook jouw gevoel van geluk kan beïnvloed worden.

Er zijn veel dingen die gunstig beïnvloed worden door een heerlijke massage.
Fysiek kun je hierbij denken aan:
Ontspannen van je spieren.
Het is verlichtend voor de punten die tijdens de zwangerschap bij jou zwaarder worden belast.
Het verbetert de doorbloeding en je afvoer.

Maar er is meer. Zo zijn er veel voordelen te behalen op hoe jij in je vel zit, bijvoorbeeld:
Je kunt beter slapen.
Hebt een beter humeur.
Minder last van stress en het hierbij behorende hormoon cortisol en/of noradrenaline.
Minder angstgevoelens.
Toename van de gelukshormonen dopamine en serotonine.
Ook de baby kan rustig worden door een massage. Omdat de moeder in een rustige modus komt, ervaart het kind deze rust ook.
Verbeterd immuunsysteem
Dat een massage je een geluksgevoel en minder stressgevoelens oplevert, daar kun je je misschien nog iets bij voorstellen. Maar waarom zou het ook goed werken voor je immuunsysteem? Dit is te danken aan de witte bloedcellen. Deze heb je nodig om beschermd te zijn tegen ziekteverwekkers die je lichaam willen ‘bezetten’. Door masseren verhoog je het aantal van deze witte bloedcellen. Dat is toch een mooie bijkomstigheid. Want ziek worden wil je natuurlijk niet als je zwanger bent. En zo is ook je kindje alleen maar beter af.
Melkproductie
Nog een mooie: door de massage komt oxytocine vrij. Dit ‘knuffelhormoon’ komt namelijk vrij tijdens aanrakingen. Ook bij het voeden van je kindje komt dit vrij. Door een zwangerschapsmassage kun je dus dit hormoon al extra laten aanmaken, waardoor je melkproductie op gang kan komen, maar ook kan hierdoor je bevalling natuurlijk op gang komen (terwijl dit er even niet inzat, bijvoorbeeld). Toch fijn als het zo kan in plaats van ingeleid te moeten worden. Bij een inleiding bootst men dit hormoon trouwens na.

Let op tijdens de eerste drie maanden

Misschien zou je denken dat een massage geen kwaad kan en al helemaal niet als je nog geen buik hebt, maar niets is minder waar. Tijdens de eerste drie maanden kun je beter geen zwangerschapsmassage laten doen, want de kans is groot dat er afvalstoffen vrijkomen die gevaarlijk zijn voor je kleine kindje-in-wording. Vanaf het tweede trimester kan het wel en dan kan het ook gewoon tot aan het einde toe.

Is een zwangerschapsmassage altijd veilig?

Bij enkele omstandigheden moet je voorzichtig zijn met massage of wordt het afgeraden. Breng je masseur (mij) altijd op de hoogte van gezondheidsklachten en overleg bij twijfel eerst met je verloskundige of gynaecoloog of je veilig gemasseerd kunt worden. Doe dit in ieder geval bij:

Een hoge bloeddruk, trombose, hartklachten, spataderen, koorts, buitengewone vermoeidheid, misselijkheid en medicijngebruik.
_______________________
Als je vocht vasthoudt. Massage kan goed helpen om het vocht af te drijven. Het is alleen belangrijk om te weten of je bloeddruk gezond is.
_______________________
Als er verhoogd risico is op een miskraam, vroeggeboorte of het loslaten van de placenta.

Laten masseren of een cursus?

Je kunt op meerdere manieren genieten van een zwangerschapsmassage. Je kunt echt naar een masseur toe gaan en even heerlijk ontspannen genieten. Maar er worden ook cursussen aangeboden waarbij de partners leren hun zwangere vriendin/vrouw te masseren. Of hoe je zelf bepaalde delen van je lichaam kan masseren, zoals een voetmassage.

Zelf masseren

Bedenk dat je geen risico moet nemen en daarom dus niet krachtig te werk moet gaan. Weet wat je doet. Heb je meer dan dat nodig, ga dan op zoek naar een professional. 

Wil je toch zelf thuis aan de slag, dan hier enkele tips:
Zorg voor rust. Neem dus de tijd en zet eventueel een rustig muziekje op om de sfeer ook rustig te houden.
Koop een heerlijke olie met een fijne geur, zo prikkel je nog meer zintuigen op een fijne manier.
Voorkom dat je gaat masseren met koude olie. Verwarm de olie eenvoudig door het even op te laten warmen tussen je handen.
Het is fijn om contact te blijven houden met het lichaam dat gemasseerd wordt (van jezelf of je partner dus). 
Laat tussendoor dus niet los, houd altijd met 1 hand contact.

Leuk om te doen: contact maken met je baby. Leg je warme handen een tijdje op 1 plek, zodat je kindje de tijd heeft om naar je handen toe te komen zwemmen.
Zorg voor een ontspannen sfeer na afloop zodat je nog even kan nagenieten. 
Ga niet direct weer volop aan de slag om zo nog meer profijt te hebben van de massagesessie.
Leg een deken naast je klaar, zodat je deze om je heen kan slaan na afloop en je niet koud wordt bij het nagenieten.

Massage na de bevalling

Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. De massage kan ook helpen om je hormoonspiegel weer beter in balans te brengen.
Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.