Een zwangerschapsmassage is heerlijk ontspannend en kan verlichting brengen bij zwangerschapsklachten. Zwangerschapsmassage brengt je zowel lichamelijk als geestelijk weer in balans en dit komt de ontwikkeling van het kindje ten goede. Deze massage is geschikt vanaf drie maanden zwangerschap tot aan de bevalling.

Tijdens de massage wordt er extra aandacht besteed aan de punten die tijdens de zwangerschap worden belast. Als je specifieke wensen hebt, want elke zwangerschap is weer anders, dan pas ik graag de zwangerschapsmassage aan jouw situatie aan. De massage wordt op een zachte en rustige manier uit gevoerd om te veel stimulatie van de bloedsomloop en het hormoonsysteem te voorkomen. De zwangerschapsmassage vindt voor het grootste deel plaats in zijligging. Hierbij wordt gebruik gemaakt van kussens om je zo goed mogelijk  te ondersteunen zodat je van de massage kunt genieten. Als de ligging van het kindje het toelaat, kan de massage eindigen in rugligging, zodat er nog extra aandacht aan je nek en schouders kan worden besteed. Na de massage ben je lekker ontspannen en kun je er weer helemaal tegenaan.

Massage na de bevalling
Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. De massage kan ook helpen om je hormoonspiegel weer beter in balans te brengen.

Geef je borstvoeding? De kans bestaat dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.

Voorzichtigheid
 Bij enkele omstandigheden moet je voorzichtig zijn met massage of wordt het afgeraden. Breng mij altijd op de hoogte van gezondheidsklachten en overleg bij twijfel eerst met je verloskundige of gynaecoloog of je veilig gemasseerd kunt worden. Doe dit in ieder geval bij:

   Een hoge bloeddruk, trombose, hartklachten, spataderen, koorts, buitengewone vermoeidheid, misselijkheid en medicijngebruik.
_______________________
Als je vocht vasthoudt. Massage kan goed helpen om het vocht af te drijven. Het is alleen belangrijk om te weten of je bloeddruk gezond is.
_______________________
Als er verhoogd risico is op een miskraam, vroeggeboorte of het loslaten van de placenta.