Een ingroeiende teennagel is pijnlijk

Een ingroeiende nagel heeft een nagelrand of nagelpunt die in de nagelplooi drukt en daardoor pijnklachten geeft. Dit probleem komt het meest voor aan de grote teen. De grootste risicofactor voor het ontstaan van een ingegroeide nagel zijn druk door slecht passende schoenen, verkeerd of te kort knippen van de nagels en weke nagelvorming door transpiratie. Zijwaartse druk door de schoenen met te weinig ruimte dwingt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in de hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed. 

  Mogelijke oorzaak
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal zijn de gevolgen erger dan de kwaal. Het zachte gedeelte van de teentop kan zich hierdoor over de nagel krullen, zodat het ingroeien opnieuw begint. Nagels hebben een beschermende werking van de zachte teentoppen. Ze dienen altijd een millimeter uit te steken voorbij de teentoppen. Een veel gemaakte fout is dat de hoek van de nagel schuin wordt weggeknipt. Ook weer om directe pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel nog dieper in het zachte weefsel van de nagelwal doordringen. Ook kan er een beschadiging ontstaan bij het knippen zodat er zich een splinter vormt. Wanneer de nagel dieper in het weefsel dringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn is het gevolg in de teen die toch al gevoelig is bij de minste aanraking. 

   Een ingroeiende teennagel laten behandelen door de pedicure
Bij de behandeling van een ingroeiende nagel wordt ervoor gezorgd dat de nagel vrij komt te liggen van de nagelwal. Daarna wordt de nagelwal drukvrij gelegd met copoline of ligasano.
 Dit is een soort gaasje wat ervoor zorgt dat de nagel niet in de huid gaat drukken. 

Hoe kan je een ingroeiende teennagel voorkomen
Knip de nagels altijd recht en niet te kort. Knip nooit de hoekjes van de nagel af, vijlen zoals bij de nagels van de hand mag wel. Vijl altijd in één richting om splijten van de nagel te voorkomen. Draag goed passend schoeisel met voldoende ruimte voor de tenen zowel in de hoogte als in de breedte. Draag thuis of in de zomer schoenen die de tenen vrij laten tot het probleem is opgelost.