Vragen over sporten

 Waar moet ik op letten als ik sportschoenen koop

Dat is afhankelijk van wat voor sport je uitoefent.
Bij sporten waarbij je veel korte maar heftige bewegingen maakt (bijvoorbeeld aerobics of streetdance) is het van belang dat de schoen een goede schokopvang heeft. Daarnaast moet de schoen bij de tenen genoeg ruimte geven om de tenen goed te bewegen zonder dat de nagels en de tenen de schoen steeds raken.
Bij groepssporten waarbij je veel rent en springt (zoals basketbal en handbal), is enkel-ondersteuning belangrijk. Zorg dan voor een schoen die tot boven de enkel komt. Daarnaast zijn er nog veel sporten die echt een eigen schoen hebben, zoals wandelschoenen, wielrenschoenen, etc.. Zorg er in ieder geval voor dat je deze schoenen bij een specialist koopt. Hij kan je het goede advies geven.

Hoe vaak moet ik mijn sportschoenen vernieuwen
De meeste specialisten geven aan dat je bij ca. 1000 km je sportschoenen het beste kunt vervangen. Een algemene stelregel is 1x per jaar de sportschoenen te vervangen. Het schok-opvangende gedeelte van de schoenen werkt dan niet meer genoeg om je knieën te ontlasten.

Zijn er speciale voorzorgsmaatregelen nodig als ik veel (en sportief) ga wandelen
Jazeker, wandelen is goed voor je gezondheid en conditie, maar natuurlijk ook wel belastend voor je voeten. Door enkele maatregelen te nemen kun je voetproblemen voorkomen. Denk daarbij aan:


Houdt je voeten schoon en droog tijdens het lopen.


Gebruik tape of speciale blarenpleisters bij blaren en schuurplekken op je voeten.


Ga nooit alleen verre afstanden lopen; wanneer er dan iets misgaat (bijvoorbeeld een verstuikte enkel!) is er altijd iemand in de buurt die je kan helpen.


Ga zigzaggend steile terreinen op en af. Wanneer je dit recht doet, komt er een te grote spanning op de tenen, enkels en kuiten te staan.