Als een scherp steentje


Wanneer er veel druk of wrijving op de huid van de voet is, zal de huid als bescherming een eeltlaagje vormen. Door de druk wordt eelt in de vorm van een punt de huid in geduwd en vormt zich een likdoorn: een hard, hinderlijk en pijnlijk puntje. Het ontstaat door overmatige druk op steeds dezelfde plek. De eeltplek raakt geïrriteerd en groeit naar binnen en kan zo de diepere, gevoelige huidlaag bereiken. Hierdoor ontstaat er een pijnlijk gevoel op het punt waar de druk het grootst is. Een likdoorn, ook eeltpit of eksteroog genoemd, is meestal ringvormig met een klein, diep centrum. Het voelt aan als een scherp steentje in je schoen. De pijnklachten kunnen soms zo ernstig zijn dat het lopen wordt bemoeilijkt. 

  Zachte (weke) en harde likdoorns
Er zijn twee verschillende soorten likdoorns. Weke likdoorns zijn zacht en bevinden zich tussen de tenen. Op de zachte huid tussen de tenen is van nature meer bacterievorming, waardoor weke likdoorns sneller op deze plekken ontstaan. Weke likdoorns zien eruit als een wit rond plekje tussen de tenen. Harde likdoorns vormen een puntje en komen het meest voor onder de bal van de voet en op de tenen en teentoppen. 

  Oorzaak
Likdoorns worden meestal veroorzaakt door knellend schoeisel. Daardoor ontstaat er direct of indirect druk op delen van de voet, waar vervolgens eeltvorming optreedt. Vaak ontstaat een likdoorn bovenop een teengewrichtje, omdat daar de schoen op drukt. Weke likdoorns bevinden zich vaak tussen de kleinste teen en de teen ernaast. Een likdoorn kan ontstaan door druk op de huid ten gevolge van slecht passende schoenen, overgewicht of afwijkende stand van de botten in de voeten. Bij een afwijkende stand van de voet, zie je vaak likdoorns onder de bal van de voet. 

Een likdoorn laten verwijderen door de pedicure
De pedicure kan likdoorns weghalen. Als dit regelmatig gebeurt door middel van snijden, frezen en drukvrij leggen, kan de likdoorn op den duur kleiner worden en zelfs verdwijnen mits de oorzaak wordt opgeheven. Normaal gesproken is het geen pijnlijke behandeling. Alleen als de likdoorn tegen een bloedvat of zenuwuiteinde drukt, kan de behandeling pijnlijk zijn. De pedicure verwijst in dat geval door naar de podotherapeut. Als likdoorns blijven terugkeren, kan een alternatieve behandeling uitkomst bieden, bijvoorbeeld door het wegnemen van de druk, door middel van een steunzool. 

  Hoe kun je een likdoorn voorkomen
Om likdoorns te voorkomen is het vooral belangrijk om goed passende schoenen te dragen en regelmatig te wisselen van schoenen om druk- en wrijfpunten te verleggen. Te nauwe schoenen geven drukplekken en te wijde schoenen geven wrijving. Zorg dat je tenen genoeg ruimte hebben. Draag daarom liever geen schoenen met spitse neuzen of te hoge hakken, ook hierin kan de pedicure adviseren.

Likdoornpleister met salicylzuur?

Niet doen!