Uit onderzoek is gebleken dat je nagel(s) een infectie opgelopen hebben. Dit wordt veroorzaakt door een schimmel. Een ander woord hiervoor is mycose.
Het is ontzettend belangrijk dat je je voeten daarom extra aandacht geeft. Zo kan je voor een groot deel voorkomen dat de problemen erger worden en je voorkomt een kruisinfectie bij jezelf of een ander.
Dit met als doel hiervan volledig te genezen.

Hoe komt je eraan?

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die de meest voorkomende vormen van huidschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. In veel gevallen is dat een warme, vochtige omgeving (voeten, liezen), of een warm klimaat. Je bent hier bevattelijk voor als je een lage weerstand of een wondje hebt.

Hierbij de beste adviezen
om je kansen om wel van je schimmelnagel(s) af te komen
aanzienlijk te vergroten:

Verwijder de aangedane nageldelen

 • Nagelmateriaal dat verdikt en/of verkleurt is zal nooit meer mooi en gezond worden. Voor een effectieve behandeling kan je dit het beste verwijderen door te knippen en te vijlen of te laten frezen bij een pedicure. Zo kan een anti-schimmel middel beter in te werken op de schimmel die actief is tussen de ‘kalklaag’ en je gezonde nagel .
 • Knip de schimmelnagel(s) kort en vijl daarna de nagel zo veel mogelijk ‘schoon’. Herhaal deze behandeling afhankelijk van het middel wat je gebruikt 2 x per week of elke 3-4 weken. Voor het beste resultaat kan je hiervoor weggooi nagelvijltjes aanschaffen die je dan ook uitsluitend voor je schimmelnagel(s) gebruikt om (her)besmetting te voorkomen.
 • Mijn advies is om de schimmelnagel(s) om de zes weken in de praktijk te laten behandelen. Ik verwijder dan met een frees nauwkeurig en snel de aangedane laag.
 • Ga adequaat met je vervolg afspraak om. Indien nodig wordt er een foto gemaakt die we terug kunnen kijken tijdens de controle.

Houd je handen en voeten schoon

 • Was je handen goed nadat je in contact bent geweest met je nagels waar je de mycose infectie hebt zitten. 
 • Was dagelijks de voeten met lauw water en liefst met zo weinig mogelijk milde PH neutrale zeep, welke je goed moet afspoelen. Het duurt met een PH neutrale zeep ongeveer 6 uur dat de PH waarde van de huid weer is hersteld. Met een gewone douchegel duurt dit ongeveer 24 uur.
 • Om te beginnen wellicht een open deur, maar als je niet begint met schone, droge voeten komt er van een goede behandeling niets terecht. Schimmels gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Droog dus na elke douchebeurt je voeten goed af, zeker tussen je tenen. Daar kan vrij gemakkelijk een schimmelinfectie ontstaan, verder doorwoekeren en overslaan naar je andere nagels.

Spray, poeder & crème 

 • Gebruik de eventuele crème, poeder of spray volgens voorschrift. 
 • Lees goed de bijsluiter.
 • Spray uw nagel 2 maal daags in met de spray.
 •  Behandel ook altijd goed je schoenen met de spray of poeder nadat je ze schoongemaakt hebt met azijn. De eerste week dagelijks met de spray of poeder en daarna wekelijks.
 • Gebruik de spray of poeder in je sokken op het moment dat je meer transpireert.

Voorkom herbesmetting: behandel en verzorg al je schoenen

 • De grootste bron van herbesmetting zijn je eigen schoenen! Zodra je begint met de behandeling van je nagel(s) moet je ook beginnen met het behandelen van je schoenen, pantoffels en ander schoeisel.
 • Maak eerst al je gebruikte schoenen schoon met schoonmaakazijn aan de binnenkant. Dit bijvoorbeeld m.b.v. een stuk keukenrol of katoenen doek. 
 • Daarna behandel je al je schoenen de eerste week elke dag en daarna 1x per week met een hiervoor bedoelde spray of poeder.
 • Wissel je schoenen regelmatig. Vergeet niet dat je schoenen minimaal 24 uur nodig hebben om je transpiratie vocht kwijt te raken.
 • Draag passende en goed ventilerende schoenen. Niet goed passende schoenen kunnen de huid en/of de nagels beschadigingen. Dit maakt het voor de schimmelsporen makkelijker om je huid en/of nagels te infecteren.

Amorolfine 5%

Dosering
2 x per week op de aangetaste nagel(s) aanbrengen
De behandeling zonder onderbreking voortzetten tot de nagel geregenereerd is en de aangetaste zones finaal genezen zijn

Aanwijzing voor het gebruik

 • Lees voor gebruik goed de bijsluiter. 
 • Voor de eerste applicatie en indien nodig voor elke nieuwe applicatie, om eventuele resterende lak te verwijderen.
 • De aangetaste zones van de nagel (vooral het nageloppervlak) grondig afvijlen met het meegeleverde nagelvijltje. Mijn advies is: neem iedere keer een schone. Het oppervlak van de nagel reinigen en ontvetten met een alcoholreinigingsdoekjes.
 • De nagellak op het hele oppervlak van de aangetaste nagel aanbrengen met één van de meegeleverde, herbruikbare applicatoren. Voor elke te behandelen nagel de applicator in het flesje nagellak doppen zonder de lak over de rand van het flesje af te vegen.
 • De nagellak 3 - 5 minuten laten drogen.
 • Na gebruik de applicator reinigen met hetzelfde reinigingsdoekje dat werd gebruikt om de nagel te reinigen.
 • Het flesje goed sluiten.

Was met een scheut azijn erbij

 • Schimmelkiemen kunnen zich hardnekkig nestelen en overleven in vele omstandigheden. Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen. Echter, schimmels kunnen pas niet meer overleven bij temperaturen van boven de 80 graden Celsius. Niet alles kun je wassen op deze hoge temperaturen maar was minimaal op 60°C. Ik adviseer om bij het wassen van je sokken, handdoeken en het beddengoed een scheutje natuurazijn te gebruiken. Dit kun je simpelweg toevoegen aan de was in het vakje voor de wasverzachter. Je was zal hierdoor niet naar azijn gaan ruiken, maar juist heerlijk fris en schoon.
 • Steunkousen of panty’s en speciale sokken zijn niet wasbaar op 60 graden. Zet de kousen eerst even een nacht in een emmer lauw water met een flinke scheut (schoonmaak-) azijn, voordat je ze uitwast.
 • Draag elke dag schone sokken, bij voorkeur van katoen of wol.

Gebruik bij het schoonmaken azijn

 • Thuis loop je misschien vaak op blote voeten of sokken in je badkamer of keuken. Om de daar mogelijk achtergebleven schimmelsporen aan te pakken doe je eenvoudig door aan je dweilwater een scheutje schoonmaakazijn toe te voegen. Ook hier geldt weer: het resultaat is een mooie, schone en fris ruikende vloer.

Draag slippers

 • Tijdens een sauna of zwembad of openbare wasruimte, altijd slippers dragen, ook als de infectie genezen is. Een ander kan je ook infecteren, zeker als je een wondje of een lage weerstand hebt. 
 • Indien je in een vreemde douche gaat, is dit ook de reden dat je er beter aan doet om badslippers aan te doen.
 • Loop niet op blote voeten buiten. Draag op een vakantieadres altijd sloffen of slippers en loop ook daar niet op blote voeten. Leg een schone handdoek op de vloer van bad en/of doucheruimte tijdens het baden/douchen.

Stimuleer de groei van je nagels

 • Schimmelnagels kunnen niet herstellen, die moeten uitgroeien. Belangrijk hierbij is dus dat je nagels goed groeien. Daarom geef ik je enkele tips om je nagels sneller te laten groeien bij de behandeling de schimmelnagel(s). Hoe beter je nagels groeien, hoe eerder je weer mooie en gezonde nagels hebt. Gebruik deze link met tips om nagels sneller te laten groeien.

Nagellak

 • Gooi je eerder gebruikte nagellak flesjes weg indien je hiermee met de schimmelnagel in contact bent geweest.
 • Lak je nagels niet als je je nagels aan het behandelen bent.
Duur van de behandeling

‘Hoe lang duurt het voordat ik geheel van mijn schimmelnagels ofwel kalknagels af ben’  is een veelgestelde vraag. Het antwoord is vrij eenvoudig: met een goed werkend middel duurt het net zo lang als dat het duurt dat het aangedane stuk nagel volledig is uitgegroeid. Een stuk nagel dat is aangedaan door nagelschimmel kan nooit meer herstellen, die moet uitgroeien!. Als er eenmaal een schimmel in de nagel zit raad ik je aan deze te bestrijden en ervoor te zorgen dat de schimmel niet verder kan uitbreiden. Dit kan met een goed antischimmel middel en consequent elke dag sprayen. Verder moet de aangedane nagel gewoon uitgroeien en is het belangrijk dat er geen herbesmetting kan plaatsvinden. Behandeling van de schoenen en de sokken is dus ook zeer belangrijk. Gemiddeld genomen moet men rekenen op een behandeling van 6-12 maanden, afhankelijk van de mate van besmetting.
Het resultaat van een behandeling voor een schimmelnagel is helaas niet direct duidelijk te zien. De schimmels kunnen wel zijn uitgeroeid, de afwijkingen aan de nagel kunnen nog maanden te zien zijn. Er is veel tijd nodig vóórdat de aangetaste delen van de nagel helemaal zijn uitgegroeid en afgestoten. Met name de teennagels groeien slechts enkele millimeters per maand. 

Het is dus een kwestie van geduld, geduld en nog eens geduld.


Neem bij vragen altijd contact met mij op. Succes!