23 juni 2021

Zon, zee, strand… blote voeten, tips voor doe-het-zelf pedicure

Vergeet af en toe niet zo'n heerlijk verwenmomentje voor jezelf in te plannen!

Geef jezelf een pedicure behandeling...

Zo doe-je-zelf je voeten in 7 stappen:

Dit heb je nodig:

Zorg ervoor dat je, voordat je gaat beginnen aan jouw pedicure, alle spullen hebt klaargelegd. Zo heb je alles bij de hand en kun je aan het doe-het-zelf pedicure beginnen. De volgende spullen heb je nodig voor jouw pedicure:

Nagellak remover
Een bak met lauwwarm water om jouw voeten in te weken
Olie, bruistabletten, soda of zeezout
Eventueel scrub
Een handdoek
Hydraterende voetencrème
Een voetvijl of puimsteen
Een nagelvijl
Een bokkenpootje
Nagelriem crème of olie
Eventueel een nagelknipper
Eventueel nagellak 

Aan de slag 
 Goed, nu je alle spullen verzameld en klaargezet hebt, kun je beginnen met jouw pedicure voor thuis! Met deze zeven stappen heb je in no-time mooi verzorgde, zachte voeten.

Stap 1: Bereid je voeten voor
Voordat je kunt gaan genieten van jouw pedicure, kun je het beste jouw voeten even 'voorbereiden' op de behandeling. Deze voorbereiding klinkt spannend, maar stelt in principe niet zo veel voor. Het gaat erom dat je jouw voeten even schoonmaakt, voordat je aan de pedicure begint. Heb je bijvoorbeeld nagellak op je teennagels? Haal deze er dan alvast af. Ook blarenpleisters kun je beter even van je voeten afhalen. Zijn je voeten er klaar voor?

Stap 2: Een voetbad
 Nu is het tijd om jouw voeten te laten genieten van een warm badje. Vul een bak of een teiltje met lauwwarm water (kijk zelf even welke temperatuur je aangenaam vindt). Aan het water kun je olie, bruistabletten, soda of zeezout toevoegen. Olie zorgt ervoor dat jouw voeten gehydrateerd worden en na het voetenbadje extra zacht zullen zijn. Bruistabletten, speciaal voor het reinigen van voeten, zorgen ervoor dat jouw voeten goed gereinigd worden. Bovendien hebben deze bruistabletten vaak ook een heerlijke geur en zullen jouw voeten dus ook heerlijk gaan ruiken. Je kunt er ook voor kiezen om soda of zeezout aan het voetenbadje toe te voegen. Soda zorgt ervoor dat je voeten diep gereinigd worden. Laat je voeten zo’n vijf tot tien minuten weken in het voetenbadje. Je voeten worden zo gereinigd en het eelt dat op je voeten zit, weekt alvast een beetje los, waardoor je dat direct makkelijker van je voeten kunt verwijderen. Eventueel kan je nu nog een scrub gebruiken. Met een scrub kun je dode huidcellen verwijderen. Vergeet vooral de hielen en enkels niet te scrubben.

Stap 3: Weg met eelt
Na het voetenbadje is het tijd om jouw voeten mooi glad te maken. Haal je voeten uit het badje en droog ze goed af. Let op dat je ook de ruimte tussen de tenen goed droog maakt. Dit is namelijk een echte verzamelplaats voor bacteriën. Als je je voeten hebt afgedroogd kun je beginnen met voorzichtig het eelt van je voeten te verwijderen. Dit kun je doen met een puimsteen of een voetvijl. Het meeste eelt zit vaak op de hakken, de bal van je voet en de zijkanten van je voeten. Ga voorzichtig met de puimsteen of voetvijl over de eeltplekken heen en maak jouw voeten op deze manier weer lekker glad en zacht. Vijl het liefst in één richting om kloven te voorkomen. Wees niet te enthousiast, als je te veel eelt verwijdert, kan het pijnlijk zijn met lopen.

Stap 4: Nagelriemen verzorgen
Nu is het tijd om je teennagels te gaan verzorgen. Voor de verzorging van je teennagels beginnen we met de nagelriemen. Breng wat nagelriemcrème of olie aan op de nagelriemen en masseer dit zachtjes in. Duw vervolgens met een bokkenpootje voorzichtig jouw nagelriemen naar achteren. Doe dit voorzichtig, duw niet te hard en ga vooral nooit knippen aan je nagelriemen. Ze kunnen dan namelijk gaan ontsteken.

Stap 5: Jouw nagels in vorm brengen 
Nadat je jouw nagelriemen hebt verzorgd, is het tijd om de rest van je nagels aan te pakken. Knip je nagels eerst op de gewenste lengte. Vervolgens kun je jouw nagels netjes in vorm vijlen. Zorg dat haakjes en andere scherpe hoekjes en randjes helemaal gladgevijld worden. Knip of vijl je nagels altijd recht af, om ingegroeide teennagels te voorkomen. Weet je dat nagels vijlen véél gezonder is voor de nagel dan knippen? Door je nagels te knippen, duw je de keratinelagen plat. Vijlen is dan daarom veel beter voor de nagels. Gebruik geen wegwerpvijltjes uit karton, maar een glasvijl. Die gaat levenslang mee en is afwasbaar. Met andere woorden: je kan je tool reinigen en ontsmetten. Vijl in één richting en niet in een zigzagbeweging. Daardoor maak je je nagel zwakker, waardoor ze makkelijker breken of scheuren. Eventueel kun je daarna nog met een polijstvijl over je nagels heen gaan, om ze extra zacht en shiny te maken.

Stap 6: Nagels lakken 
Je bent bijna klaar met jouw pedicure voor thuis! Een vrolijke kleur nagellak op je nagels zorgt ervoor dat je voeten er een stuk verzorgder uitzien. De nagels moeten goed droog zijn voordat je de lak aan gaat brengen. Dus laat tussen het douchen en het lakken zeker ongeveer zo'n 4 uur zitten. Anders is de nagel nog vochtig en als er dan lak overheen word gedaan is dit een voedingsbron voor schimmels. Je kunt je nagels ontvetten met alcohol, met een watje met een druppeltje thinner, maar het gebruik van een nagellak remover volstaat ook. Deze handeling zorgt ervoor dat je nagellak beter hecht. Houd je meer van naturel? Dan sla je deze stap gewoon over en laat je de nagellak achterwege. Kies je ervoor om je teennagels wel te lakken? Wacht dan even met het doorgaan naar stap 7 tot de nagellak goed droog is.
Meer nagellak tips lees je in het nieuwsbericht zo creëer je perfect gelakte nagels.

Stap 7: Voetencrème aanbrengen 
Je bent nu aangekomen bij de allerlaatste stap van de pedicure. Nu je voeten helemaal schoon, zacht en netjes verzorgd zijn, rest je nog één ding... Het aanbrengen van een hydraterende voetencrème. Masseer je voeten lekker in met een vocht inbrengende crème. Als je erg last hebt van droge voeten, kun je deze crème het beste meerdere malen per week aanbrengen. Gebruik een dikke laag crème. Smeer je voeten het liefst 's avonds in en trek daarna katoenen sokken aan zodat de crème goed kan intrekken. Na het aanbrengen van de voetencrème is jouw pedicure voor thuis afgerond en zijn je voeten heerlijk schoon en zacht! Je voeten zien er weer uit om door een ringetje te halen. Ze komen extra tot hun recht in mooie sandalen of zomerse slippers.

Als de zon doorbreekt, zijn jouw voeten er klaar voor.