25 mei 2021

Weg met die schimmelnagels!

Het LUMC zoekt deelnemers!

Voetbadjes, een pleister met groene zeep, azijn, mogelijkheden genoeg. Maar wat is effectief? Het LUMC onderzoekt of nagellak met een antischimmelmiddel echt werkt...

Als je last hebt van schimmelnagels weet je het wel: sokken aan en maar weer een nieuwe oplossing proberen. Voetbadjes, een pleister met groene zeep, azijn, laseren, mogelijkheden genoeg. Maar wat is nu echt effectief? Eigenlijk zijn alleen antischimmelmedicijnen die je in moet nemen, bewezen werkzaam. Een groot nadeel hiervan is dat deze minstens drie maanden gebruikt moeten worden en leverschade kunnen veroorzaken.

Reden voor het Fonds Alledaagse Ziekten om te investeren in onderzoek.

Nagellak tegen schimmelnagels?
Kunnen schimmelnagels ook effectief behandeld worden met een nagellak met een schimmeldodend middel? Die vraag gaan onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) de komende tijd beantwoorden. Op televisie en in tijdschriften wordt regelmatig reclame gemaakt voor antischimmelmiddelen die je op de nagel moet aanbrengen. Maar er is geen bewijs dat dit echt werkt.

Hoe onderzoeken ze?
In het onderzoek krijgen 90 mensen met een schimmelnagel een nagellak met één van twee antischimmelmiddelen die bij eerdere studies bleken te werken óf een nagellak zonder medicijn. De twee geneesmiddelen die bij eerdere studies bleken te werken zijn miconazol en amorolfine. Ze weten niet welk middel ze krijgen. Zes maanden lang kijken de onderzoekers naar de genezing en bijwerkingen in de drie groepen. Want schimmelnagels, daar willen we vanaf!

Het Leids Universitair Medisch Centrum zoekt deelnemers tussen de 18 en 70 jaar met een schimmelnagel (hooguit drie beperkt aangetaste nagels per voet). Heb je zelf schimmelnagels of ken je iemand die dat heeft breng dan dit onderzoek van het LUMC onder de aandacht!

Ik ben zelf als pedicure straks razend benieuwd naar de resultaten.

Interesse? Meld je aan door een mail te sturen naar schimmelnagels@lumc.nl

Meer info op https://www.lumc.nl/schimmelnagels

De antischimmelmiddelen die getest worden zijn miconazol & amorolfine.

Miconazol: bij de drogist verkrijgbaar
Dosering
De aanbevolen dosering is de nagellak 1 tot 2 keer per dag aanbrengen op en rondom de geïnfecteerde nagel. Ga hier continu mee door, ook als een deel van de geïnfecteerde nagel af zou breken (dit gebeurt meestal na ca. 2-3 weken). Blijf de behandeling voortzetten tot er een hele, gezonde nagel is uitgegroeid. Dit kan ca. 7,5 maand duren.
Aanwijzing voor het gebruik
1.   Zorg ervoor dat alle aangetaste nagels zo kort mogelijk zijn afgeknipt. Maak iedere keer voordat je de nagellak opbrengt de nagel(s) schoon met een watje met aceton. Als je dit niet doet, worden de laagjes te dik en dan kan het geneesmiddel niet meer goed in de nagels doordringen.
2.   Strijk dan een beetje nagellak op, rondom en eventueel onder elke aangetaste nagel. Laat de nagels daarna goed drogen. Als de alcohol verdampt is, blijft er een afsluitend plastic laagje achter.
3.   Vaak wordt naast Daktarin nagellak ook Daktarin strooipoeder gebruikt. Behandel daarmee regelmatig je sokken, kousen en schoenen.


Amorolfine: alleen op recept van de huisarts verkrijgbaar
Dosering
1 - 2 x /week op de aangetaste nagel(s) aanbrengen
De behandeling zonder onderbreking voortzetten tot de nagel geregenereerd is en de aangetaste zones finaal genezen zijn
Aanwijzing voor het gebruik
1.   Voor de eerste applicatie en indien nodig voor elke nieuwe applicatie, om eventuele resterende lak te verwijderen.
2.   De aangetaste zones van de nagel (vooral het nageloppervlak) grondig afvijlen met het meegeleverde nagelvijltje. Mijn advies is: neem iedere keer een schone.
3.   Het oppervlak van de nagel reinigen en ontvetten met een alcoholreinigingsdoekje.
4.   De nagellak op het hele oppervlak van de aangetaste nagel aanbrengen met één van de meegeleverde, herbruikbare applicatoren. Voor elke te behandelen nagel de applicator in het flesje nagellak doppen zonder de lak over de rand van het flesje af te vegen.
5.   De nagellak 3 - 5 minuten laten drogen.
6.   Na gebruik de applicator reinigen met hetzelfde reinigingsdoekje dat werd gebruikt om de nagel te reinigen.
7.   Het flesje goed sluiten