Ah, de liefde hangt in de lucht!

Het is weer bijna Valentijnsdag

Ik vermoed dat er dit jaar niet alleen romantische liefdesverklaringen worden verstuurd, maar ook heel veel kaarten en cadeautjes om te zeggen dat je iemand mist, om iemand te bedanken, om iemand een hart onder de riem te steken of om wat extra liefde en aandacht te geven.

Wat je misschien nog niet wist over Valentijnsdag

Dat de dag van de (onbereikbare) liefde is, weet je vast wel.
Maar wist je deze bizarre dingen over 14 februari?

Valentijnsdag bestaat in feite al sinds het jaar 496. Een paus riep 14 februari uit tot de dag van de heilige Sint Valentijn. Wie precies die heilige Sint Valentijn was en wat hij heeft gedaan, is niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd dat het om een bisschop ging die geliefden trouwde, ondanks dat de keizer het had verboden. Als dank daarvoor zou de bisschop zijn onthoofd.

De blind date werd al door de Romeinen uitgevonden. Op 15 februari werd het zogenaamde Lupercalia-feest gehouden. Daarbij werden de namen van jonge vrouwen die nog niet getrouwd waren, in een kom gegooid. Jonge, ongehuwde mannen mochten een briefje trekken en gingen vervolgens op date met de dame in kwestie. Of het andersom ook kon, dat de dames een ‘lootje’ mochten trekken, is onbekend.

Hoe creepie! In Duitsland is 14 februari de dag van het onheil, zoiets als vrijdag de 13e. Heb je een Duitse lover? Doe die romantische dag dan maar op een ander moment. Of stuur een kaart met een varken, dan schijnt daar een soort van liefdesverklaring te zijn.

Veel ouderen boycotten Valentijnsdag! Vooral oudere mensen vinden Valentijnsdag eigenlijk alleen maar commerciële onzin. Dat komt waarschijnlijk omdat Valentijnsdag in Nederland oorspronkelijk nauwelijks gevierd werd. Maar deze dag van de liefde waaide over vanuit de Verenigde Staten, net als veel andere ‘nieuwe’ tradities zoals Halloween. Jongeren zijn er juist mee opgegroeid en vinden Valentijnsdag vaak hartstikke leuk.

In Frankrijk werd een valentijnstraditie door de regering verboden. Bij de ‘verboden’ traditie verbrandden vrouwen die aan de kant waren gezet door hun date, foto’s van de betreffende figuur in een flink kampvuur. Daarbij werd er flink gescholden op het andere geslacht. De hele traditie liep zo uit de hand, dat er niks anders op zat dan haar te verbieden.

In de Engelse regio Nordfolk hebben ze een speciale traditie op Valentijnsdag. Jack Valentijn jaagt op 14 februari kinderen de stuipen op het lijf door te bonken op ramen en deuren. De kinderen spelen het spel braaf mee, want daarna zijn er cadeautjes en snoep!

Op de Filipijnen is 14 februari een populaire datum voor een massahuwelijk. In een voetbalstadion of iets dergelijks trouwen duizenden koppels tegelijk.
Zou het jou iets lijken?


14 februari 1979 was een ijskoude Valentijnsdag. Het noorden van Nederland raakte ondergesneeuwd tijdens één van de zwaarste sneeuwstormen ooit. Dat is vast een mooi excuus geweest om thuis te blijven en samen met je lief onder een dikke deken te kruipen.

Uit onderzoek blijkt dat jongeren tot 25 jaar de meeste cadeaus kopen voor hun geliefde. Ongeveer de helft van de jongeren doet mee aan Valentijnsdag. 55-plussers kopen de minste Valentijnscadeaus voor elkaar: slechts één op de tien koppels doet eraan mee.

Wil jij toch jouw Valentijn verrassen dit jaar, geef dan een cadeaubon
van Crista Pedicure & Massage