Is het baden in diverse reinigingsoplossingen
zoals soda, Biotex of Badedas effectief?

Als je een ontstoken teen hebt, bijvoorbeeld door een ingroeiende nagel dan werd-wordt een voetenbadje met soda, Biotex of Badedas geadviseerd. Dit advies is achterhaald. Het toepassen van badjes met was- of reinigingsmiddelen (soda, Biotex, Badedas, etc.) om voeten of handen met een wond in te laten weken, heeft namelijk een nadelig effect op de wond en omliggende huid. Dit kan de infectiekans vergroten en de wondgenezing remmen.

In Biotex zitten namelijk chemische stoffen die de was reinigen.
Deze kunnen achterblijven achter in de wond en vooral in de dieper gelegen plekken.
Dit veroorzaakt infecties en houd de genezing tegen. Soda is minder chemisch maar kan ook in de wond achterblijven wat geen goed doet aan het genezingsproces.
Je zou dan dus na het badje je voeten heel goed moeten afspoelen om alle zeepresten te verwijderen. 

Twee bestaande richtlijnen voor het ulcus cruris venosum en de diabetische voet beschrijven dezelfde nadelige effecten van baden met reinigingsoplossingen. Als nadeel noemen deze richtlijnen het vocht omtrekkende effect van zeepmiddelen en verweking van de huid, wat zou resulteren in een negatief effect op de wondgenezing en zijn directe omgeving (omliggende huid).

Wat je wel kan doen is  2x daags te spoelen met de douchekop. Dat is al vaak al voldoende. Is de ontsteking heftig dan kun je er ook cloorhexidine (wondreiniging) of mesistranzalf (honing wondzalf) extra opdoen.

Betadine kan ook maar liever niet bij een ingroeiende nagel, want dit belemmerd het zicht op de plek voor de pedicure.

Bij een ingroeiende nagel kan de pedicure de punt verwijderen en de nagelwal drukvrij leggen zodat de huid niet meer geïrriteerd raakt.