Heb je last van jeuk tussen je tenen? Zitten er gebarsten plekjes en kloofjes? Alle kans dat het gaat om voetschimmel. Niet gevaarlijk maar wel lastig. Voetschimmel is over het algemeen goed te behandelen en ook te voorkomen.

  Wat is de oorzaak van voetschimmel
Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel zwemmerseczeem genoemd. Die naam is verwarrend en niet juist. Een schimmelinfectie is geen eczeem. Voetschimmel is besmettelijk. Schimmels tasten de hoornlaag aan waardoor de huid gaat loslaten. Hierdoor ontstaat een afwijking aan de huid en dat kan gepaard gaan met schilfers en kloven tussen de tenen, jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode schilferende huidafwijkingen die vooral aan voetranden zichtbaar zijn. Maar ook een hele droge huid en kloven op de hiel kan veroorzaakt worden door een voetschimmel. Overal waar mensen op blote voeten lopen, zijn schimmels aanwezig en kun je besmet raken. Een gezonde huid heeft een natuurlijke bescherming tegen voetschimmel. Ook als die huid zacht wordt in een vochtige omgeving. Voetschimmel kan op zich geen kwaad. Het is wel een hardnekkige infectie die niet vanzelf over gaat. Voetschimmel komt vaker voor bij mensen met diabetes of slagadervernauwing. Soms is een verminderde weerstand van de huid de oorzaak of een verstoorde zuurgraad van de huid.

Het is nu ontzettend belangrijk dat je je voeten extra aandacht geeft.
Zo kan je voor een groot deel voorkomen dat de problemen erger worden en je voorkomt een kruisinfectie bij jezelf of een ander.
Dit met als doel hiervan volledig te genezen.

Hoe komt je eraan?

Het is een misverstand om te denken dat schimmelinfecties ontstaan door een gebrek aan hygiëne. Schimmelinfecties ontstaan door een combinatie van verschillende factoren. Schimmels verspreiden zich door het maken van schimmelsporen. Deze zijn zeer klein en komen overal om ons heen voor. De schimmelsporen die de meest voorkomende vormen van huidschimmel kunnen veroorzaken vinden wij vooral in sportzalen, zwembaden en andere publieke ruimten. De schimmelsporen kunnen uitgroeien tot echte schimmels als de omstandigheden daarvoor gunstig zijn. In veel gevallen is dat een warme, vochtige omgeving (voeten, liezen), of een warm klimaat. Je bent hier bevattelijk voor als je een lage weerstand of een wondje hebt.

Hierbij de beste adviezen
om van je voetschimmel af te komen:

Houd je handen en voeten schoon

  • Was je handen goed nadat je in contact bent geweest met je huid waar je de schimmelinfectie hebt zitten. 
  • Was dagelijks de voeten met lauw water en liefst met zo weinig mogelijk milde PH neutrale zeep, welke je goed moet afspoelen. Het duurt met een PH neutrale zeep ongeveer 8 uur dat de PH waarde van de huid weer is hersteld. Met een gewone douchegel duurt dit ongeveer 24 uur.
  • Om te beginnen wellicht een open deur, maar als je niet begint met schone, droge voeten komt er van een goede behandeling niets terecht. Schimmels gedijen het beste in een warme en vochtige omgeving. Droog dus na elke douchebeurt je voeten goed af, zeker tussen je tenen. Daar kan vrij gemakkelijk een schimmelinfectie ontstaan, verder doorwoekeren en overslaan naar andere plekken op je voet.

Spray, poeder & crème 

  • Gebruik de crème, poeder of spray volgens voorschrift. 
  • Lees goed de bijsluiter.
  • Smeer de aangedane huid 1 tot 2 maal daags in met de crème. 
  • Blijf het smeren mintens een week herhalen nadat de infectie is verdwenen.
  • Behandel ook altijd goed je schoenen met de spray of poeder nadat je ze schoongemaakt hebt met azijn. De eerste week dagelijks met de spray of poeder en daarna wekelijks.
  • Gebruik de spray of poeder in je sokken op het moment dat je meer transpireert.

Voorkom herbesmetting: behandel en verzorg al je schoenen

  • De grootste bron van herbesmetting zijn je eigen schoenen! Zodra je begint met de behandeling van je huid moet je ook beginnen met het behandelen van je schoenen, pantoffels en ander schoeisel.
  • Maak eerst al je gebruikte schoenen schoon met schoonmaakazijn aan de binnenkant. Dit bijvoorbeeld m.b.v. een stuk keukenrol of katoenen doek. 
  • Daarna behandel je al je schoenen de eerste week elke dag en daarna 1x per week met een hiervoor bedoelde spray of poeder.
  • Wissel je schoenen regelmatig. Vergeet niet dat je schoenen minimaal 24 uur nodig hebben om je transpiratie vocht kwijt te raken.
  • Draag passende en goed ventilerende schoenen. Niet goed passende schoenen kunnen de huid beschadigingen. Dit maakt het voor de schimmelsporen makkelijker om je huid te infecteren.

Was met een scheut azijn erbij

  • Schimmelkiemen kunnen zich hardnekkig nestelen en overleven in vele omstandigheden. Tegenwoordig wassen we op steeds lagere temperaturen. Echter, schimmels kunnen pas niet meer overleven bij temperaturen van boven de 80 graden Celsius. Niet alles kun je wassen op deze hoge temperaturen maar was minimaal op 60°C. Ik adviseer om bij het wassen van je sokken, handdoeken en het beddengoed een scheutje natuurazijn te gebruiken. Dit kun je simpelweg toevoegen aan de was in het vakje voor de wasverzachter. Je was zal hierdoor niet naar azijn gaan ruiken, maar juist heerlijk fris en schoon.
  • Steunkousen of panty’s en speciale sokken zijn niet wasbaar op 60 graden. Zet de kousen eerst even een nacht in een emmer lauw water met een flinke scheut (schoonmaak-) azijn, voordat je ze uitwast.
  • Draag elke dag schone sokken, bij voorkeur van katoen of wol.

Gebruik bij het schoonmaken azijn

  • Thuis loop je misschien vaak op blote voeten of sokken in je badkamer of keuken. Om de daar mogelijk achtergebleven schimmelsporen aan te pakken doe je eenvoudig door aan je dweilwater een scheutje schoonmaakazijn toe te voegen. Ook hier geldt weer: het resultaat is een mooie, schone en fris ruikende vloer.

Draag slippers

  • Tijdens een sauna of zwembad of openbare wasruimte, altijd slippers dragen, ook als de infectie genezen is. Een ander kan je ook infecteren, zeker als je een wondje of een lage weerstand hebt. 
  • Indien je in een vreemde douche gaat, is dit ook de reden dat je er beter aan doet om badslippers aan te doen.
  • Loop niet op blote voeten buiten. Draag op een vakantieadres altijd sloffen of slippers en loop ook daar niet op blote voeten. Leg een schone handdoek op de vloer van bad en/of doucheruimte tijdens het baden/douchen.

Gebruik lontwol

  • Overmatig transpireren en een standverandering van de kleine teen waardoor deze strak aansluit op de vierde teen kan ervoor zorgen dat transpiratie niet kan verdwijnen zodat de huid verweekt raakt. Dit bezorgd een disbalans van de huid waardoor schimmels vrij spel kunnen hebben.
  • Gebruik lontwol om de transpiratie op te vangen zodat de huid ook vanzelf kan herstellen.
  • Ook de lanoline in de wol heeft een gunstige invloed op de huid.
Neem bij vragen altijd contact met mij op. Succes!