Voeten Scrubben

Een scrub is prima geschikt om de huid van je voeten te verzorgen. Een scrub wordt vaak gebruikt om dode huidcellen te verwijderen en de huid glad en zacht te maken. Scrubs bevatten meestal kleine korrels of deeltjes gemengd met oliën of crèmes om de huid te reinigen en te exfoliëren. Net als andere delen van je lichaam kunnen je voeten dode huidcellen opbouwen. Een voetscrub helpt bij het exfoliëren van de huid, waardoor dode huidcellen worden verwijderd. Dit helpt de huid op je voeten zacht en glad te houden.
Als je een voetscrub regelmatig gebruikt kan het helpen om de huid op je voeten te verzachten. Het verwijderen van dode huidcellen en het masseren van de voeten met een scrub helpt bij het bevorderen van de bloedsomloop en kan de huid hydrateren, waardoor je voeten er gezonder uitzien en aanvoelen.

Hoe scrub je je voeten?

Gebruik per voet plusminus 1 à 2 eetlepels scrub en masseer het zachtjes in over je voeten. Begin bij de hiel en werk naar de tenen toe. Besteed extra aandacht aan ruwe plekken, zoals eelt op de hielen. Druk niet te hard om irritatie te voorkomen, maar zorg ervoor dat je voldoende druk uitoefent om de dode huidcellen te verwijderen. Spoel je voeten af met warm water om alle resten van de scrub te verwijderen. Dep je voeten voorzichtig droog met een handdoek.

Ontspan met een voetscrub

Naast het verzorgen van de huid kan het gebruik van een voetscrub ook een ontspannende ervaring zijn. Het masseren van je voeten met een scrub kan stress verlichten en vermoeide voeten verfrissen. Het is belangrijk om te onthouden dat voeten gevoelig kunnen zijn, vooral als je last hebt van bepaalde aandoeningen zoals diabetes of gevoelige huid. Raadpleeg altijd een medisch professional als je twijfels hebt of een voetscrub geschikt is voor jou.


Je kunt scrub kant-en-klaar kopen, maar je kunt ook zelf een scrub maken op basis van natuurlijke ingrediënten.
Podopost, het vakblad voor de voetverzorger, beschreef 5 leuke recepten waarmee je zelf aan de slag kan.

Elke (voeten)scrub bestaat minimaal uit 3 elementen:


  • Je hebt een korrelige substantie als exfoliant nodig, bijvoorbeeld zeezout (bij een normale huid), suiker (bij een droge/gevoelige huid), koffie (alle huidtypes), of havermout (jeukende/gevoelige huid). 
  • Als basis heb je vloeibare honing of olie nodig. Amandelolie en kokosolie worden veelvuldig gebruikt, maar ook olijfolie kan als basis dienen. Op kamertemperatuur is kokosolie een vaste substantie. Als je kokosolie wilt gebruiken voor een scrub, moet je deze eerst au bain-marie verwarmen.
  • Als toevoeging voor een lekkere geur kun je etherische olie gebruiken.

Onderstaande recepten zijn voor mensen die een gezonde huid en geen allergie hebben voor de ingrediënten in de scrub. De hoeveelheden in onderstaande recepten variëren. Bewaar de scrubs in een schoon afsluitbaar potje in de koelkast gedurende, afhankelijk van de ingrediënten, maximaal 2 maanden.

Scrub 1. Verzorgende scrub


Benodigdheden:

¼ kopje donkere basterdsuiker

2 eetlepels versgeperst limoensap

2 eetlepels aloë vera gel

1 theelepel kokosolie of arganolie

Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een smeuïge pasta en bewaar het daarna maximaal 3 weken in een schoon afsluitbaar potje in de koelkast.

Scrub 2. Zomerse scrub


Benodigdheden:

200 gr fijn zeezout

50 ml amandelolie

8-10 druppels etherische pepermuntolie

1 eetlepel gedroogde pepermuntblaadjes (of een zakje pepermuntthee open knippen)



Tips

Gebruik altijd een spatel om de scrub uit het potje te halen en nooit je vingers.

Bij dagelijks scrubben kun je de huid barrière beschadigen en huidproblemen veroorzaken. Doe het hooguit 1 keer per week.

Ga niet als een dolle te keer met scrubben op de huid, maar laat de scrub zelf haar werk doen door lichtjes roterend te scrubben (lichtjes masseren!).

Houdbaarheid. Maak geen grote hoeveelheden. Bewaar de scrubs maximaal 2 maanden in een afgesloten potje. Zorg dat er geen water bij komt. Verder is het slim om het te bewaren op een koele plek waar geen direct zonlicht bijkomt.

De consistentie is eigenlijk het belangrijkst. De gebruikte hoeveelheden zijn geen wettelijk voorgeschreven hoeveelheden. Het is een leidraad. Je moet zelf eerst experimenteren en bekijken of de consistentie goed is, alvorens te scrubben.

Gebruik scrub met koffie alleen voor de voeten en nooit in het gezicht. De huid in het gezicht is daar te kwetsbaar voor.

Scrub 3. Scrub van gemalen koffie

Benodigdheden:

200 gr fijn gemalen koffiebonen

50 gr kokosolie

een paar druppels etherische vanilleolie

Let op: de verhouding koffie en kokosolie moet altijd 4:1 zijn

Smelt de kokosolie au-bain-marie in een pannetje en voeg deze vervolgens beetje bij beetje toe aan het koffiemengsel. De scrub moet een dikke consistentie hebben, maar mag niet brokkelig of droog zijn. Als dat wel zo is, moet er meer kokosolie worden toegevoegd. Voeg tot slot enkele druppels vanilleolie toe.


Scrub 4. Heerlijk geurende scrub

Benodigdheden:

250 gr zout

200 gr suiker

250 ml kokosolie

30 ml honing

10 druppels wilde sinaasappelolie

Meng zout, suiker en kokosolie tot een gladde massa. Voeg daarna de honing en de sinaasappelolie toe en meng alles goed door elkaar.


Scrub 5. Winterse scrub

Benodigdheden:

5 zakjes Chaithee

90 gram bruine suiker

100 gr witte suiker

½ theelepel kaneel

6 eetlepels kokosolie

1 theelepel honing

2 theelepels vanille-extract

Meng de thee uit de zakjes met de bruine en witte suiker en voeg de kaneel toe. Roer alles door elkaar. Voeg daarna de olie, honing en vanille-extract toe.