7 november 2020

Huidhonger in tijden van corona

Nu er van ons gevraagd wordt om afstand van elkaar te houden en zoveel mogelijk thuis te blijven, lijkt het erop dat ‘huidhonger’ zomaar hét woord van 2020 gaat worden..We staan massaal onder huidarrest. Meer dan ooit missen we een knuffel, een kus of een aai. Aanraking is troostend en juist nu, in tijden van spanning en onrust, moeten zoveel mensen het zonder doen.

Aangeraakt worden is een primaire levensbehoefte. Als een baby nooit wordt aangeraakt wordt, overleeft hij het niet. En baby’s die te vroeg geboren worden, worden meteen op de huid gelegd. Dat is niet voor niets. Het is namelijk bewezen dat ze dan sneller groeien. Bij knuffelen maak je het hormoon oxytocine aan. Dit hormoon geeft je een geluksgevoel, maakt je weerbaar tegen stress en zorgt ervoor dat je makkelijker tot rust komt. Willen voelen is een van de belangrijkste dingen van de mens. “Onze huid is uitgerust met zenuwcellen die maar één doel hebben: het registreren van zachte aanrakingen. Het zit in onze hardware”, zegt Sander Koole, hoogleraar psychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Hoe zit het met jou? Ben jij ook huidhongerig? Of valt het wel mee en heb je misschien een “knuffelmaatje” zoals het RIVM dat zo mooi verwoord. Als jij wel enige huidhonger hebt, kun je een fleecedeken knuffelen. Wat? Serieus? Ja, echt. Een fleecedeken knuffelen, hoe gek het ook klinkt. Volgens Sander Koole werkt dit erg goed tegen huidhonger. Wat ook helpt en waar ik zelf de voorkeur aan zou geven: boek een massage. Die zijn hier ook uitermate voor geschikt. Trakteer jezelf! Ik vind dat iedereen wel een massage verdiend op dit moment. Dus ik zeg: boek een massage online. Een aanrader is het arrangement voeten in balans hiermee combineer je een verzorgende voetbehandeling met een ontspannende voet & onderbeen massage.